Mi a Higén+99?

És miben különbözik más fertőtlenítőszerektől?

A Higén+99 egy világszínvonalat képviselő magyar fejlesztésű felületfertőtlenítő, Körmendi István fejlesztése, mely egyedileg kifejlesztett mikroprocesszorral vezérelt elektromos eljárással készül, és egészen más hatásmechanizmussal működik, mint az általános fertőtlenítőszerek.

De egyáltalán mi a baj az általános fertőtlenítőkkel?

A környezetünkben használt fertőtlenítőszerek nagy része olyan anyagokat tartalmaz, amik még elbomlásuk után is erősen mérgezőek és környezetkárosítóak, vagy csak nagyon lassan bomlanak le. Ezeknek a szereknek a káros hatása nem pusztán a természetes vizeket veszélyezteti, ha leöblítjük őket a lefolyón; már az sem számít újdonságnak, hogy a fertőtlenítőszerek – mint pl. az erősen maró hatású, korrozív hypo - a kezelt felületeken ottmaradnak, ezért rendkívül alapos öblítést igényelnek, és élelmiszereknek a közelében sem tárolhatóak, valamint élelmiszerrel érintkező felületek sem fertőtleníthetőek velük.

Mit teszünk ez ellen?

A fenti tények széleskörű elterjedése a napjainkban egyre nagyobb méreteket öltő vegyszerellenességhez vezetett, így felmerült az igény olyan fertőtlenítőszerekre, amik nem károsak az emberi szervezetre. Azonban a növényi alapú természetes, akár bio minősítéssel is rendelkező különböző antiszeptikus készítmények hatékonysága erősen kétségbe vonható. Hivatalosan a csomagoláson fertőtlenítőszer megnevezés csak akkor szerepelhet, ha a terméket hatósági vizsgálat során biocidnak minősítik, azaz igazolással rendelkezik arról, hogy elpusztítja a kórokozókat. Egy növényi kivonat ezt nem tudja maradéktalanul teljesíteni.

Akkor most a Higén+99 egy környezetkárosító vegyszer, vagy egy placebo biotermék?

Egyik sem! A Higén+99 hatóanyaga a HOCL, azaz hipoklórossav, mely természetes állapotában az emberi szervezetben is megtalálható: az immunrendszer kis mennyiségben védekezésre használja a baktériumok ellen. A Higén+99 egyedülálló módon káros vegyszermaradékok visszamaradása nélkül bomlik a hatóidő letelte után.

Természetes eredete ellenére fertőtlenítőszernek számít a Higén?

Igen! A szer kifújás után egy perc alatt megöli a kórokozók 99.9%-át. Fertőtlenítő tulajdonságát olyan egészségügyi szervezetek igazolták, mint az ÁNTSZ vagy az Országos Epidemiológiai Központ is. A vizsgálatokból kiderült, hogy a Higén+99 az összes ismert baktérium, valamint gombák és penész ellen is hatékony. A mikroorganizmusok nem képesek rezisztenciát kialakítani a hatóanyaggal szemben, azaz nem tudnak „hozzászokni” sem.

Ha rendkívüli fertőtlenítő erejű, miért nem jelent egészségügyi kockázatot a felhasználó és a környezet számára?

Mert a szer kifújás után hamarosan vízre és sóra bomlik szét, így a Higén öblítést sem igényel! Ez vizsgálatok nélkül is érzékelhető: a frissen kifújt Higén+99 enyhe klórszagot, „uszodaszagot” áraszt, ám pár perc múlva a nedves felület szagtalanná válik. Ezt a tulajdonságát ékesen bizonyítja, hogy a Biokontroll Hungária Kft. is engedélyezte a használatát bio gazdálkodásokban, ahol különösen fontos a mind a mikrobiológiai tisztaság, mind a termékek teljes méreganyag-mentessége.

Az engedélyek és a tanúsítványok megszerzésével így a Higén+99 az első olyan univerzális fertőtlenítőszerré válhatott, ami megfelel az ipari fertőtlenítési követelményeknek és a zöld szemléletű fogyasztóknak is.

Ez az a fertőtlenítőszer, amire vártak azok, akik száműzni szeretnék életükből a mérgező vegyszereket. A különböző hígítási arányokkal más célokra felhasználható Higén+99 termékek jöttek létre, így a Higén+99 széleskörben használható biocid fertőtlenítőszer lett. Idáig legnagyobb mennyiségben az élelmiszeriparban alkalmazták, például tejüzemekben, húsiparban és édesiparban is, jelenleg pedig háztartásban és szépségiparban felhasználható különböző terméktípusok bevezetése zajlik.